Részletes területi és települési szintű lakásárindexet adott ki az MNB. A lakásárindex 1990 óta rendelkezésre álló adatok mellett rövid távú előrejelzést is ad a következő hónapok lakáspiacon várható folyamatairól. Az elemzés szerint 2016 első negyedévében a lakásárak 3,8 százalékkal emelkedtek, az előző év azonos időszakához képest pedig 14,4 százalékkal kellett többet fizetni az ingatlanokért. A lakásárak emelkedése az előrejelzés szerint folyamatos lassulást mutat, az idei év harmadik negyedévében már csak 9 százalékkal volt magasabb 2015 azonos időszakához képest.

A piaci forgalom bővülése egyelőre főként a használt lakásokra koncentrálódik, ami az új építésű lakások kínálatának kereslethez viszonyított lassú alkalmazkodására is utal.

A felmérés szerint a fővárosban a válság óta tartó fellendülés következtében 50 százalékkal, a vidéki városokban azonban csak 20, a községekben pedig 15 százalékkal nőttek az árak. A CSOK lakáspiacot támogató hatásának felfutása azonban egyelőre lassan érezteti hatását.

Az MNB-lakásárindex 2016 első negyedéve során 3,8 százalékos áremelkedést mért, míg éves alapon 14,4 százalékkal nőttek az árak. Az előrejelzés alapján a lakásárak emelkedésének üteme folyamatosan lassul. 2016 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest már csak 9 százalékkal emelkedtek az árak. Az MNB becslése szerint országos átlagban nem túlzott a lakásárak növekedése, a fővárosban azonban az eddigiekben bekövetkezett jelentős áremelkedés miatt már jobban oda kell figyelni a folyamatokra.

Az MNB a jövőben a Lakáspiaci jelentés mellett negyedéves gyakorisággal publikálja majd az MNB-lakásárindex legfrissebb értékeit.