Az értékesítés elején, még a hirdetési fényképek elkészültét megelőzve, így tegye kívánatosabbá ingatlanját:

Az első benyomás mindent visz! – Tisztítsa meg a bejáratot, udvart!
„Személytelenítés” – Minél kevesebb személyes jellegű tárgy legyen szem előtt, így jobban el tudja képzelni az érdeklődő az ingatlant a sajátjaként!
Lim-lomtalanítás – Szabadítsa fel rakodófelületeket. Pl. pakolja le a kabátakasztót, tegye el a cipőket, szabadítsa fel egy könyvespolcot, cd, dvd polcot.
Légfrissítés – Szellőztessen kb. negyed órával az érdeklődő megérkezése előtt. Légfrissítő használatát nem ajánlják, hiszen nem tudni, milyen a potenciális vevő ízlése.
Hadjárat a piszok ellen – Végezzen alapos nagytakarítást! Ne hagyja ki az ajtófélfákat, villanykapcsolókat, kilincseket, csillárokat sem!
Hívjon ezermestert! – Javíttassa meg a csepegő csapokat, cseréltesse ki a megrepedt járólapokat! Ezzel a filléres beruházással jelentősen növelhető az eladási érték.
Színezze újra! – A legjobb befektetés eladás előtt egy tisztasági festés. Érdemes világos színeket használni: könnyen átfesthetők és szinte mindenkinek tetszenek.
Tágasabb tereket! – csökkentse a bútorok számát, így egy kisebb szoba is tágasabbnak tűnik.
Több fényt! – Tisztítsa meg az ablakokat, esetleg cserélje erősebbre az izzókat és az ingatlan bemutatásakor kapcsoljon lámpát!
Vissza a természetbe! – A szobanövények, vagy egy csokor virág az asztalon barátságos, otthonos hangulatot teremt.
+1 Amit NEM ÉRDEMES ELVÉGEZNI: Ne cseréljen burkolatokat, ne szereltessen fel klímát, ha eddig nem volt, ne cseréltessen radiátort, nyílászárókat. Ezek nagyon drága beruházások, amelyeket nem lehet beépíteni az eladási árba! Ráadásul lehet, hogy az új tulajdonosnak nem is tetszenek.

Mielőtt elkezdődik az értékesítés folyamata, és még nem került fel az ingatlan a hirdetési oldalakra, milyen azonnali teendők vannak?

1. Az ingatlanértékesítéshez szükséges iratokat elő kell készíteni!

A tulajdoni lap nem hiteles másolatát minden esetben ki kell kérni. Ha az ingatlan hitellel terhelt, ez esetben a hitel dokumentumait be kell szerezni, közmű csekkeket és nullás igazolásokat, közös költséggel és a társasház működésével kapcsolatos iratok, stb. Ez azért fontos, hogy ezzel ne akkor kelljen foglalatoskodni, amikor már ott áll a vevő és kérdez.

2. Az ingatlant fel kell készíteni az eladásra!

Az ingatlannak a legmegnyerőbb formájában kell lennie, amikor a potenciális vevő megérkezik. Ezért amikor érdeklődő érkezik, mindig rendnek és tisztaságnak kell lennie, a függönyöket el kell húzni, hogy az ingatlan világos legyen, és ki kell szellőztetni! Akár virág is kerülhet az asztalra. Érdemes az ingatlant nappal bemutatni, mert este sötétben minden ingatlan rosszabbul néz ki.
Bizonyos nézetek szerint az ingatlan nem jó ha túl személyes benyomást kelt, mert ez nehezíti azt, hogy a vevő a saját életét képzelje bele az ingatlanba, és egy szépen berendezett tetszetős ingatlanban más otthonát látja csak, és nem a sajátját. Ezért érdemes a személyes tárgyakat elpakolni amikor ingatlan megtekintőt várunk.

3. Ha a lakás felújítandó állapotú, akkor egy tisztasági festés és a régi kacatok kidobása nem árthat

Nehezíti az értékesítést, ha egy lakás kifejezetten elhanyagolt állapotú, vagy bútorokkal telezsúfolt, raktárnak használt. Érdemes a lakást a lehető legsikeresebb értékesítés érdekében a kipakolni, és akár egy tisztasági festést is el lehet végeztetni. A fényes és tiszta lakás még ha rossz állapotú is előbb kerül értékesítésre, mint egy sörét, zsúfolt, koszos „lomtár”.

4. Rugalmasnak kell lenni az ingatlanok megtekintésének biztosításakor!

Lehet, hogy egy ingatlant elég csak 2-3 érdeklődőnek megmutatni, de lehet, hogy csak az ötvenedik jelentkező veszi meg. Nem szabad rugalmatlannak lenni a megtekintések biztosításakor, mert ha csak hetente vagy havonta egyszer lehet egy ingatlant megnézni, akkor igencsak hosszúra nyúlhat az értékesítés. Az érdeklődők – mivel többnyire dolgoznak – esténként és hétvégén néznek ingatlanokat, ehhez alkalmazkodni kell. Van aki többször is visszamegy, de ez jó jel.

5. Ne legyen zárt szoba, vagy bármi, amit nem lehet megnézni!

Néha találkozunk azzal, hogy például egy kétszobás lakásnál az egyik szobát szombat délelőtt nem lehet megnézni, mert a kamasz gyermek előző este szórakozni volt és alszik, vagy azzal hogy egy vad kutya van a szobába bezárva. Az ilyen esetek nehezítik az értékesítést, és ezt kerülni kell, a lakást akkor kell mutatni, ha a vevő teljesen be tudja járni, és minden helységbe be tud menni!

6. Tárgyaljunk partnerként a vevővel!

Van amikor az eladónak, van amikor a vevőnek az erősebb az alkupozíciója, de mindenképpen fontos, hogy ne akarjon valaki erőből tárgyalni, mert ez gátolhatja a megegyezést. A vevőt partnernek kell tekinteni, mint ahogyan ez a részéről is elvárható, és törekedni kell a kölcsönösen előnyös egyességre!

7. A vevő nem szeret alkudozni

Tévhit, hogy “a vevő úgyis nagyon szeret alkudozni, ezért jó magas összegben kell megállapítani az irányárat”. Ma már a vevők 97%-a az internetes weboldalakon keres ingatlant, leszűri a ezek kínálatát, kiválasztja a legjobb ár-érték arányú ingatlanokat, és csak a legjobbakat tekinti meg. Ezért a kínálatban a túl drága lakások nagyon hátra sorolódnak, és ezeket többnyire meg sem nézik. Ezért fontos a reális ár meghatározása, és 1,5-5% közötti alku lehetőség biztosítása.

8. Óvatosan a kizárólagos megbízással, és a felbonthatatlan szerződésekkel!

Sajnos egyre több ügyfelünk tájékoztat arról, hogy több nagyobb franchise ingatlanközvetítő hálózat alkalmaz olyan kizárólagos megbízási szerződést, mely 4-6 hónap határozott ideig nem bontható fel, és ezek mellett kifejezetten magas, 5-6%-os közvetítői díjjal jár, és ezek az irodák a megbízási szerződés megkötése után sok esetben semmit nem tesznek az ingatlan értékesítéséért, még csak meg sem hirdetik az ingatlant, illetve a szerződés lejártát követően, amikor vagy a tulajdonos, vagy egy másik ingatlanközvetítéssel foglalkozó társaság értékesíti az ingatlant, akkor is kérik a megbízási díj felét. Ezért azt javasoljuk, hogy semmiképpen ne kössenek olyan megbízási szerződést ingatlan közvetítésére, melyet elégedetlenség esetén nem lehet felbontani! A Safe77 Ingatlanirodák Hálózat olyan megbízási szerződést kínál az ügyfeleinek, melyet azonnali hatállyal felbonthatnak ha elégedetlenek a szolgáltatásunkkal, vagy meggondolták az eladást.

9. Ki kell választani a legeredményesebb értékesítési módot!

Sok tulajdonos megpróbálja ingatlanközvetítő nélkül értékesíteni az ingatlanát, de felmérések szerint ma már ez nagyvárosokban csak az esetek kevesebb, mint 20 százalékában van így.

Az ingatlanokat a vevők méréseink szerint körülbelül 97%-ban az interneten választják ki, ezért fontos, hogy a megbízott ingatlaniroda a legfontosabb és legeredményesebb legalább 2-3 internetes hirdetési felületen jelen legyen, és itt meghirdesse az értékesíteni kívánt ingatlant. Fontos, hogy a magánszemélyek ezeken az oldalakon nem tudnak olyan aktívan jelen lenni, mivel ezeknek az oldalaknak a szolgáltatásaik általában fizetősek, és a kiemelt hirdetések csak az ingatlanközvetítőknek elérhetőek. A Safe77 Ingatlanirodák Hálózat az ügyfelei számára az internetes hirdetések terén teljes körű lefedettséget biztosít.

Az ingatlanközvetítő iroda kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a közvetítői jutalék mértéke. A piacon a Safe77 Ingatlanirodák Hálózat az egyetlen, amely kizárólag tapasztalt, rutinos, naprakészen felkészült, jogi alapszintű tanácsadást is nyújtó ingatlanértékesítési szakemberekkel dolgozik. Munkatársainknak nincs meghatározva, hogy mennyi közvetítői jutalékot kell kérniük az ügyfelektől, ezt minden esetben az ügyfél és a tanácsadó együtt, közösen határozza meg, ebbe az ingatlaniroda nem szól bele. (Általában a közvetítői jutalékok Budapesten nettó 2,5-6%, Siófokon és környékén 4%-8% között mozognak.) Vannak cégek, akik ennél magasabb mértékű jutalékkal dolgoznak, de nem nyújtanak jobb szolgáltatást (sőt), az eltérés csupán a profitban és a „logó” költségeiben rejlik. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy az ügyfeleink számára kiemelten fontos a kedvező díj, és hogy kifejezetten nem preferálják az 5-6%-ért dolgozó irodákat.